miercuri, 7 noiembrie 2012

Vioara lui Enescu a parcurs 5.000 Km in Dacia Duster

Share


Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au încheiat, la începutul lunii noiembrie, turneul „Vioara lui Enescu la sate”, un proiect naţional susţinut de Dacia, în calitate de transportator oficial. În total, pe parcursul anului 2012, vioara Guarneri „Catedrala” care i-a aparţinut lui George Enescu, a parcurs aproximativ 5.000 de km la bordul unui Dacia Duster, în cadrul proiectelor „Duelul viorilor” şi „Vioara lui Enescu la sate”, organizate de Asociaţia Accendo şi Radio România Cultural. 


În primul turneu, vioara lui Enescu, evaluată la aproximativ 2 milioane de euro, a intrat într-un „duel” cu un Stradivarius, la care a cântat Liviu Prunaru. Cei doi „duelişti”, artişti de talie internaţională, au cântat pe scenele filarmonicilor sau sălilor de concerte din  Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca. În acest periplu, cele două viori au parcurs aproape 2.500 km, la bordul unui Dacia Duster pus la dispoziţie de Automobile Dacia.

Cel de-al doilea turneu marchează o premieră. Este prima acţiune prin care vioara lui Enescu ajunge în sate prin care a trecut însuşi marele compozitor român, în cadrul unui turneu susţinut în timpul primului război mondial. Turneul a debutat în Botoşani, chiar în localitatea natală a lui George Enescu (satul Arborea, comuna George Enescu) şi a cuprins concerte în localităţi prin care el a trecut în Comuna Măraşu (sat Băndoiu), Comuna Măxineni (sat Latinu), Comuna Borduşani (sat Borduşani), Comuna Cosâmbeşti (sat Cosâmbeşti), Comuna Ciochina (sat Ciochina), Comuna Dor Mărunt (sat Dor Mărunt). Concertele au fost susţinute la căminele culturale sau în sălile de festivităţi ale şcolilor din aceste localităţi, ultimul recital având loc la Sala Radio, în Bucureşti. La finalul turneului, alţi 2.500 de km s-au adăugat la bordul Dacia Duster care i-a dus pe Gabriel Croitoru şi vioara sa şi pe Horia Mihail în localităţile rurale amintite. 

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala” datează din anul 1730 şi este instrumentul pe care a cântat compozitorul George Enescu. Ea îi este pusă la dispoziţie violonistului Gabriel Croitoru, din 2008, de către Muzeul Naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Automobile Dacia este partener al Festivalului internaţional “George Enescu”, al Festivalului orchestrelor radio RadiRo şi sponsor al proiectului educaţional “Clasic e fantastic”, iniţiat de Filarmonica George Enescu din Bucureşti, la Ateneul român.


Sursa: www.daciagroup.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu